Ce si cum?!

oameni, Oameni, oaMeni oamenI…
Diferenta nu sta numai in caracterele folosite in scriere aici, in nici un caz. Dar! Oameni fiind… suntem buni si mari, rai si mici (sau mari) in unele ‘locatii’ ale sufletului. M-am intrebat de multe ori cum s-or fi placand meschinii intre ei si raspunsul ala tipic: ‘cine se aseamana, se aduna’, nu m-a multumit deloc. Degeaba s-a adaugat: ‘ce nu-ti place tie, altuia nu-i face’…

Ok… se intalnesc absolut intamplator doi oameni. Unul meschin si celalalt bun. Ce se intampla? Pai ce sa se intample? In logica umana, cel meschin profita de bunatatea celuilalt…

Se intampla sa se intalneasca doi oameni buni (definitia bunatatii unui om o are fiecare dintre voi, eu nu indraznesc s-o scriu aici pentru ca mai mult ca sigur n-ar corespunde). Ce se intampla? Se intampla ca schimba, invata si construiesc ceva trainic.

Ce se intampla cand se intalnesc doi meschini? Aici imi lipseste total inspiratia si chiar imaginatia. Dintr-o intalnire din asta pot iesi scantei sau pot iesi lucruri (urate) dar foarte bine puse la punct.

Si totusi meschinul e meschin pana la capat? Omul bun e bun pana la capat?

Din ce cauza sufera meschinii, ce-i atinge? Trebuie sa fie ceva…

23 thoughts on “Ce si cum?!

  1. hoth

    Dee… In cazul meu deci nu ; nu merita sa itzi batzi capul cu cazul/urile meschinariei…Just skip pur si simplu sau poate ignore…Ii o vorba : Cand privesti intunericul si intunericul te priveste.

  2. Ironycman

    …stii ce-i interesant? Ca partea intunecata a tuturor lucrurilor este mai interesanta…
    Sigur meschinii nu se vor plictisi niciodata pentru ca intotdeauna vor cauta sa gaseasca ceva mai si mai, sau poate cel mai………….pe cand oamenii buni sunt cam atipici din punctul asta de vedere caci ne cam saturam cam repede de ei, sau ne plictisim????
    “Numai un idiot se plictiseste”…si cat adevar este in chestia asta.

  3. Dee

    Ironycman tu te saturi sau te plictisesti de oamenii buni?
    Asa-i, meschinul nu plictiseste pentru ca impune o pozitie de garda, niciodata nu stii la ce sa te astepti.

    Dar de saturat sau plictisit de oamenii buni…

  4. Crish

    hmmm… meschin din al cui punct de vedere? bun pentru cine sau la ce? o diferentiere abrupta poti face doar intre putinele cazuri extreme (cei care in majoritatea situatiilor sunt meschini si cei care in majoritatea situatiilor sunt buni)… personal nu am nimic cu cei care se comporta meschin uneori (sau de cele mai multe ori) doar ca nu ies la o bere cu ei… ma indoiesc totusi ca exista o persoana care, cu mana pe suflet, sa afirme ca NICIODATA in viata asta nu a fost meschina…;)

  5. Dee

    Uite, tocamai de asta am spus io: ‘Oameni fiind… suntem buni si mari, rai si mici (sau mari) in unele ‘locatii’ ale sufletului’

  6. Crish

    legat de “cand se intalnesc doi de acelasi semn” (b/b sau m/m) nu cred ca e nimic deosebit… scantei nu au de ce sa iasa din senin… meschin nu e echivalentul prostiei si nici a lipsei de educatie. parerea mea…:)

  7. Dee

    Pai nu… nu a zis nimmeni ca ‘bunii’ sunt destepti si ‘meschinii’ sunt prosti 🙂

    Dar ma intrebam daca este ceva care sa-i doara pe cei prepoderent meschini. Ce ii doare? Este ceva… sigur.

  8. Crish

    cred ca ii doare totul, un pic mai mult decat pe “buni” pentru ca cei din urma nu pun la suflet meschinariile altora :))

  9. hoth

    Dee de unde atat siguranta ???
    Nu ii doare nimic cred eu; ii doare eventual tendinta catre bunatate 😉

  10. Dee

    Sigur… iti spun io ca pe fiecare ‘doare’, indiferent daca e bun sau meschin. Ca nu se vede, uneori, asta e altceva.

  11. Ironycman

    …Pentru meschin in DEX scrie:
    lipsit de generozitate, de noblete sufleteasca, mic la suflet, egoist, josnic, murdar.

    Eu as mai adauga…invidia, trufia, lasitatea, blandetea si lipsa de educatie…de fapt de la chestia asta porneste totul,nu? Altceva?

    Omul bun este ca un cozonac:) – creste tot timpul(daruind), este pufos(maleabil) si intelegator:) Altceva?

  12. Crish

    invincibili? se discuta in continuare despre persoane din carne si oase? nici macar daca filosofam nu sunt invincibili 🙂 ce legatura are speranta cu povestea celor buni si a celor meschini?

  13. loloma

    Cred ca pe meschin il doare cand intalneste unul mai meschin decat el. Cel putin mie asa mi s-a parut pana acum… da’ ma mai gandesc.

  14. Crish

    pt ironycman:
    structural vorbind afirmatia d.lui Plesu e un paradox deoarece imanentismul presupune ultra-naturalism ceea ce ne scoate din terenul metafizicii, in opinia mea. iar “mitocanul este imanentist” e un mod elegant de a spune ca de cele mai multe ori nu il duce capul spre rationamente spirituale, este puternic ancorat in aparente iar conceptele elevate (cele etice, printre altele) nu ii aglomereaza universul cognitiv 🙂 … parerea mea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.